
  
 

 

  

 
 

     
    

   
    

    
     

    
 

 

   

  
   

  
      

  
     

         

 

October 10, 2001 

Warren E. Jacobi, Manager 
Radiation Services Program 
Laboratory and Radiation Services Division 
Colorado Department of Public Health & Environment 
8100 Lowry Blvd. 
Denver, CO 80230-6928 

Dear Mr. Jacobi: 

In your letter of August 31, 2001, you requested clarification of our comment that Colorado 
must change the wording in Part 18 from "radioactive material" to "byproduct material type 2." 

The Uranium Mill Tailings Radiation Control Act of 1978 (UMTRCA), Title II, established the legal 
frame work for the generation and disposal of 11e.(2) byproduct material (and added the definition 
of this material at Section 11e.(2) of the Atomic Energy Act (AEA)). Title II also amended 
Section 274 of the AEA by adding Section 274o which specifies the requirements for States that 
wish to take on regulatory authority over 11e.(2) byproduct material. Title II specifies that the 
Department of Energy (DOE) must take title to the 11e.(2) disposal site for long-term care, if the 
State chooses not to take title, after all applicable standards have been met and the State license 
terminated. DOE's authority applies to 11e.(2) byproduct material only and does not apply to 
other similar materials that do not meet the AEA definition of 11e.(2) byproduct material. (DOE has 
other general authority under which it may take title to other materials.) The UMTRCA/AEA 
definition for 11e.(2) byproduct material is based on the process by which material is generated, 
not its radiological or chemical properties. 

This constraint on DOE's authority to take title to these disposal sites when disposal includes 
other non-11e.(2) byproduct material is technically sound. To address this, the Nuclear 
Regulatory Commission, in conjunction with DOE, has developed guidance that, if followed, 
facilitates the disposal of such material in an 11e.(2) disposal facility which includes prior 
approval of DOE, the long-term custodian. [See Regulatory Issue Summary 2000-23 dated 
November 30, 2000 (RIS-00-23)] 

In summary, the AEA, as amended by UMTRCA, requires that 1 1e.(2) byproduct material be 
managed and disposed of in a unique manner with DOE as the ultimate long-term custodian (except 
when the State chooses to take on this role). The mixture of other material in the disposal site 
without prior approval of DOE would jeopardize the title transfer of the disposal site and ultimate 
long-term care. The use of the words "radioactive material" instead of "byproduct material type 
2" would allow the disposal of non-11e.(2) material in the disposal cell without prior DOE approval 
and would jeopardize the ultimate site transfer to DOE. Based on this concern, the Part 18 
wording must be changed. 

If you have any questions, please contact me at 301-415-2326 or Dennis Sollenberger at 
301-415-2819. 

Sincerely, 

IRA By Richard L. Blanton Acting for! 
Frederick C. Combs, Deputy Director 
Office of State and Tribal Programs 




